Østerskovhus

Transformatortårn

Podcast i Haderslev
Podcast

Velkommen til denne podcast tilhørende Østerskovhus kunst & kulturhistoriske formidlingsprojekt i transformatortårnet ved Østerskoven. Podcasten byder besøgende på en rejse tilbage i tiden omkring Anden Verdens krig, hvor Østerskoven var Nordens største ammunitionsdepot. På en vandretur gennem skoven vil du høre erindringer fra folk som boede med skoven som nabo og historier fra aviser som berettede om hændelser i tiden under og lige efter Anden Verdens krig. Vandreturen strækker sig over en 4 kilometer og tager en lille times tid. De fire værker inde i transformatortårnet vil fungere som nedslagspunker for ruten gennem skoven.  

Podscast-walken er udarbejdet og skrevet af erhvervsfotograf Nadia Schmidt Larsen fra Østerskovhus og produceret af podcastproducer Karina Jensen.  

Fotograf i Haderslev
Fotografiske værker

Inde i tårnet er en udstilling bestående af fire nutidige fotografiske værker med fortolkede illustrationer af fortidens historie. Værkerne er printet på en børstet aluplade som skal drage referencer til ammnunitionen opbevaret inde i skoven.  Værkerne fungerer som nedslagspunkter for den historiefortælling, som podcast-vandringen vil tage dig med på.

Lamper

De keramiske værker inde i transformatortårnet er lavet af den lokale keramiker Charlotte, som står bag virksomheden Cheramic clay. Charlotte siger selv om hendes værker: 

 “Lamperne på væggene er inspireret af minerne, der har været i Østerskoven under Anden Verdenskrig. Jeg har modelleret den halvrunde form, som skal lede tankerne hen på miner der er brudt eller sprængt. Den mørkegrønne glasur har jeg valgt for at understrege den forvitring tiden har gjort, men også for at symbolisere håbet. 
Loftlamperne symboliserer den nattehimmel som soldaterne har kigget på om natten, stjernerne, lyset og ikke mindst håbet, men måske også noget faretruende, der var på vej.” 

Nordens største ammunitions-depot

Transformatortårnet ved Østerskoven

Østerskoven gemte under Anden Verdenskrig på 292 bunkers og træskure, 7000-8000 tons ammunition, skærmet af et minebælte med ca. 3000 landminer.

Under hele besættelsen var Østerskoven et lukket land. Mystikkens og uhyggens kappe havde lagt sig som en tæt tåge over skoven areal på 185 hektar.

Vil I med på en rejse tilbage i tiden har I mulighed for at følge linket eller bruge QR koden nedenfor. Disse vil tage jer med videre gennem en podcast-vandring ind i skoven og tilbage i tiden. Helt nøjagtig tilbage til året 1940, hvor den tyske værnemagt etablerede ammunitionsdepoter under besættelsen blandt andet lige her i Østerskoven ved Haderslev.  

Bunker i Østerskoven
Bunker i Østerskoven
Bunker i Østerskoven

Skovens historie

Transformatortårnet

Transformatortårnene skød op i Danmark i begyndelsen af 1950’erne. De jævnstrømsværker som tidligere havde leveret strøm, kunne ikke længere følge med den øgede efterspørgsel. Der skete derfor en omlægning af strømsystemet til vekselstrøm. Omlægningen betød at strømmen kunne transporteres via luftledninger over større afstande. Transformatortårnet, som du ser her, har fungeret som den sidste station inden strømmen nåede forbrugeren. Det anslås at hvert transformatortårn har leveret strøm til ca. 40-50 husstande.

Nordens største ammunitionsdepot

Østerskoven har under Anden Verdenskrig gemt på 259 almindelige ammunitionsbunkere, de 33 træskure med omgivende risfaskiner, fire beskyttelsesrum og enkelte store cementbunkers lå, hvor i hvilke man fortrinsvis opbevarede spræng- og brandstoffer, som ikke tålte fugt. Derudover har der været åbne magasiner med stablet ammunition og nedgravede sprængstoffer gemt i skovbunden til fare for alle som trådte sine sko inde i skoven. 

En officiant med navnet Jensen havde spurgt en tysk militærperson om, hvor man egentlig havde alt den fremmedartet ammunition fra, hvortil han havde svaret:

“Husk dog på, hvor langt vi har været. Helt inde ved Stalingrad!” 

Den 7. april 1944 lød det er kæmpe brag. Det var 400 panserminer der eksploderede. Vinduer og døre blev blæst ud i de huse, der lå tættest på skoven pga. den enorme trykbølge der opstod. Vi knægte fra nabolaget var ikke sene til at ankomme til stedet. Et uhyggeligt syn. Der havde været 7 soldater på vagt, og resterne af dem var spredt ud over markerne, op i træerne. Vi havde alligevel set nok, da tyskerne jog os væk.

Om Østerskovhus

Jeg hedder Nadia Schmidt Larsen og er indehaver af virksomheden Østerskovhus. Jeg har en cand. mag hvor jeg blandt andet har arbejdet med formidling hos museer. Til daglig skaber jeg visuelle historiefortællende identiteter for virksomheder gennem billeder og markedsføring. 

Ønsker du en privat rundvisning?